Statiunea montana Ranca

Muntii Parang sunt cei mai stancosi din grupa muntilor cuprinsi in spatial dintre Jiu, Strei si Olt. De la 2519 m alt.,ei domina zarile Gorjului si ale Valcii si se compara cu puternicele cetati ale Retezatului. Parangul are piscuri ce parca sfarteaza norii, asa cum sunt Carja, Mandra, Stoienita, Setea Mare , Mohorul ; el mai adaposteste lacuri glaciare cu ape curate ca lacrima : Rosiile, Calcescu, Mija, Lacul Verde, etc. ; tot pe domeniul binecuvantat al Parangului se formeaza apele bogate si limpezi ale Lotrului, Gilordului si Jiului rasaritean ; paduri nesfarsite , vegetatia din poieni si de pe golurile de munte bun , animalele sunt alte bogatii ale masivului.
In urma cu cativa ani, oamenii au adaugat alte frumuseti acestui tezaur natural, si anume constructiile hidrotehnice din complexul Lotru, lacurile de acumulare Vidra, Petrimanul si Galbenul.

Statiunea Ranca este situate la altitudinea de 1650 m, fiind in plina dezvoltare, partiile de schi fiindVedere Panoramica Ranca amplasate pe Muntele Cornesu,avand diferite grade de dificultate iar cea mai noua este pe varful Papusa. Zapada abundenta de pe parcursul anului,precum si frumusetile naturala ale locului au facut din aceasta statiune un important punct de reper al turismului regional.

La Ranca se gasesc 6 partii. Una de nivel mediu si una pentru incepatori, aceasta din urma fiind dotata si cu instalatie de nocturna. „Am facut lucrul asta pentru a prelungi ziua de schiat. Iarna se intuneca la ora 16:00 si daca nu ai nocturna pe partie lumea pleaca acasa. Incercam sa imbunatatim calitatea serviciilor prin aceasta instalatie, pe care ne-am dorit-o foarte mult. De la an la an vrem sa progresam tot mai mult. Pentru iarna viitoare vrem sa cumparam utilaje pentru batatorit zapada. Deocamdata nu avem instalatii pentru producerea artificiala a zapezii.
Privelistea, absolut magnifica, zapada multa si aerul de munte reprezinta o atractie pentru schiori, care in fiecare week-end iau cu asalt localitatea gorjeana.
Doar partia pentru incepatori era dotata cu instalatie de teleschi. „Ca sa ajungi la cealalta partie, cea pentru avansati, trebuia sa mai mergi un pic pe jos. Chiar si asa, erau destui schiori care se dadeau pe acolo. De anul trecut am reusit sa instalam un teleschi si acolo, astfel ca acum nu mai avem nici un fel de probleme”, spune Mitroi, care se mandreste cu numarul mare de schiori care se afla pe partiile sale.