Ski semicristiane

0

Lectia II de schi – Ocolirea prin franare cu deschidere simultana si stemcristiania

 

este timpul sa controlam din ce in ce mai bine schiurile. Vom face o reacomodare cu schiurile prin coborari directe si oblice si prin coborari cu deschiderea si inchidrea plugului. Se incearca imbunatatirea echilibrului si practicarii pozitiei corecte in timpul executiei. Vom executa coborari cu trecerea schimarilor de panta astfel: la trecerea depresiunii se va exuta o usoara extensie insotita apoi de o pozitie usor pe spate. La trecerea unei movile se executa o ghemuire din articulatiile glezna-genunchi-sold. Pozitile schiorului pot fi ajustate in functie de teren.
Pozitia intermediara – este aceea pe care o aveti în coborare directa cu sprijinul egal pe toata talpa schiurilor, verticala trecand prin centrul de greutate si mijlocul picioarelor; avansata – prin usoara flexie a gambelor si a trunchiului deplasati greutatea spre varfurile schiurilor, veti simti ca va apasati mai mult pe varfurile picioarelor fiind folosita cand se trece la o înclinatie mai mare de panta sau de la o zapada mai mare la una batatorita; recul – redresand gleznele si deplasand greutatea spre înapoi, sprijinindu-va pe calcaie veti avea o pozitie de recul. Este folosita la întalnirea unei contrapante si la trecerea de la o zapada batatorita la una moale.
Pentru a fi siguri ca putem cobora orice panta este bine sa invatam derapajul.
Derapajul este procedeul tehnic care o data însusit garanteaza securitatea si siguranta pe orice tip de teren. Skiurile sunt în derapaj atunci cand se deplaseaza pe orice alta directie decat pe axul lor logitudinal. Principiul declansarii este foarte simplu: reducerea unghiului format de talpa schiurilor cu suprafata zapezii cu ajutorul angulatiei.
Vom executa in continuare exercitii pentru a pregati ocolirea cu deschidere simultana. In timpul ocolirilor din plug vom incerca sa apropiem schiul din deal dupa ce am trecut de linia pantei. Alaturarea schiului interior viralului se face pe cat posibil pe cantul exterior sau pe plat. Pentru a putea alatura schiul interior greutatea trebuie sa fie repartizata pe schiul exterior. Dupa ce am executat acest element putem incepe cu ocolirea cu franare prin deschidere simultana. Din coborare oblica cu schiurile paralele si departate (cca 15-20 cm) se trece în pozitie de plug pana la linia pantei. Prin ridicare, extensie se descarca mai mult schiul din interiorul ocolirii si activ se orienteaza paralel cu celalalt schiu pe noua directie, virajul fiind controlat prin o flexie si o derapare. Virajul se poate face cu punctare aceasta ajutand la transferul greutatii de pe schiul interior virajului pe cel exterior. Virajul se obtine printr-o schimbare a greutatii în viteza, bastonare si alaturarea activa a schiului interior virajului. Miscarea genunchilor are un rol important în declansarea, conducerea si închiderea virajului.
Pasul urmator spre a invata cristiania este stemcristiania. In pregatirea stemcristianiei vom exersa ghirlanda stermata. Din coborare oblica executam o departare a schiului din deal sau din vale insotota de o usoara flexie si revenire la pozitia de coborare oblica. Stemcistiania se poate executa fie cu schiul din deal fie cu cel din vale.
Stemcristiania cu schiul din vale – Se pleaca în coborare oblica si concomitent cu îndoirea accentuata a genunchiului din vale se departeaza coada schiului respectiv. Se canteaza energic cu acest schiu lasand greutatea pe el si fara pauza se trece greutatea pe schiul din deal. Bustul se rasuceste intr-o miscare de pregatire a virajului. În continuare transferul de greutate este insotit de alaturarea schiului, care a efectuat deschiderea, si amandoua cozile sunt împinse lateral în afara virajului. Aceasta miscare insotita de strecurarea înainte a schiului interior virajului.
Stemcristiania cu schiul din deal – Se pleaca în coborare oblica cu schiurile paralele. Se departeaza coada schiului din deal. Imediat se executa o împingere de pe schiul din vale si se transfera greutatea pe celalalt schiu care este asezat pe plat sau pe cantul interior. Bustul contribuie si el printr-o miscare de pregatire a virajului. Transferul de greutate este insotit de alaturarea schiului din vale continuata cu ducerea putin în fata a schiului în timpul împingerii laterale a cozilor spre exterior. La inceput se mentine o faza de mai mare stemuire pentru învatare. Vom exersa in continuare stemcrisitania si se va urmarii corectitudinea pozitiei si in acelasi timp se va incerca reducerea unghiului fomat de schiuri in faza de stemuire. Pentru cat mai bune rezultate aceste viraje trebuie studiate temeinic.
Succes,
Marius Stoica

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.