Initiere in ski

0

Initiere in schi

Prima data cand punem schiurile in picioare avem o mare nesiguranta si nu suntem obisnuiti cu lungimea acestora. Acomodarea cu schiurile este prima lectie pe care trebuie s-o invatam. Vom incepe cu exercitii simple prin care dorim sa dobandim echilibru si incredere in fortele noaste. Nu este indicat sa sarim etape in invatarea schiului pentru ca ceea ce am pierdut sau nu am luat in calcul la inceput se va dovedi a fi folositor pe parcurs.

Pentru prima oara cand folosim schiurile ne alegem un loc cat se poate de plat ca sa inlaturam orice posibilitate de alunecare necontrolata. Avand un schiu montat si claparul celalalt liber facem cativa pasi urmarind sa ne lasam cat mai mult grautatea pe schiu. Cu amandoua schiurile vom face mers alternativ si impingere simultana. Aceasta din urma se executa prin impingere din brate cu sprijin in bete pentru a aluneca spre inainte. La mersul alternativ un rol important este detinut de schimbul de greutate de pe un picior pe celalalt. Foarte important este sa stim cum sa cadem pentru a nu ne lovi prea tare. Cand o cazatura devine inevitabila atunci incercati sa va relaxati si cautati a cadea de preferinta pe o parte si pe spate. Indiferent de cazatura trebuie sa reveniti in deal fata de schiuri si acestea sa fie perpendiculare pe linia pantei. Trageti calcaiele aproape de corp si va ridicati prin sprijin in bete infigandu-le spre deal si in spate.

Schimbarea directiei prin pasire trebuie invatata dupa care putem merge mai departe la alunecari pe linia pantei. Schimbati directia prin pasire in jurul varfurilor schiurilor prin pasi adaugati pana la orientarea schiurilor pe linia pantei cu un sprijin puternic in bete in timpul rasucirii. Dupa ce am reusit sa ajungem pe linia pantei putem aluneca liber stand in pozitie de coborare. Pentru ca nu stim sa ne oprim din alunecare inca este bine sa alegem un loc cu panta lina si contrapanta.

Pozitia de coborare trebuie sa fie cat mai relaxata si naturala. Greutatea trebuie distribuita in mod egal pe ambele schiuri si pe toata talpa. Articulatile gleznei, genunchiului si soldului trebuie sa fie usor flexate. Coborarea se face pe linia pantei iar privirea orientata inainte. Betele se tin langa corp orientate oblic in jos cu varfurile spre cozile schiurilor. Bratele relaxate sunt departate lateral si tinute inaintea centurii. In exersare se va urmarii indeplinirea fiecarui obiectiv in parte. Din acest moment se poate exersa coborarea cu ghemuiri si ridicari repetate. In pregatirea plugului este important sa facem coborari cu schimbarea greutatii de pe un schiu pe altul si chiar cu ridicarea schiului.

La incepatori cea mai simpla metoda de oprire este plugul. Centru de greutate in timpul deplasarii in plug este tot timpul intre schiuri si din acest motiv pozitia nu pune mari probleme de echilibru. La inceput vom incerca sa facem plugul pentru a ne opri. Acesta se face prin apropierea varfurilor schiurilor si departarea cozilor astfel incat sa rezulte un “V”. Sprijinul este pe cantul interior al schiului, iar greutatea egal repartizata pe schiuri.Genunchii trebuie sa fie usor flexati. Betele vor avea aceeasi pozitie ca si in cazul cobararii directe. Pentru a ne opri se accentueaza sprijinul pe cantul interior al schiurilor printr-o usoara flexie. Plugul nu este folosit doar pentru franare ci si pentru alunecare controlata. Daca nu accentuam atat de mult ca la orpire sprijinul pe canturi rezultatul va si o franare lina.

Este foarte importanta executia. Tot timpul se va incerca imbunatatirea si dezvoltarea echilibrului pe schiuri prin deschideti si inchideri ale plugului intr-o coborare directa. Dupa trecerea cu succes al acestui pas urmeaza virajele.
Ocolirea din plug se executa din plug alunecat prin repartizarea greutatii pe schiul stang pentru a schimba directia de mers spre dreapta si pe dreptul pentru a schimba directia de mers spre stanga. Dupa executarea virajului dorit reveniti usor in pozitia de plug prin trecerea greutatii pe ambele schiuri in mod egal. Bustul urmareste virajul printr-o miscare de rotatie. Pentru a reusi virajele este bine sa exersam intai o parte si apoi cealalta. Dupa ce incep sa fie mai bine executate si fara pierderi de echilibru se poate merge la o panta usor mai accentuata si iar exersat. Urmatorul pas este legarea ocolirilor la stanga si la dreapta intr-un exercitiu care sa cuprinda 2 viraje la stanga si 2 la dreapta. Vom urmarii pe parcursul executiei exercitiului sa executam viraje prin schimbarea greutatii pe schiul opus virajului si sa revenim dupa ce virajul s-a incheiat. Virajele trebuie exersate temeinic pentru a avea rezultate.

Succes,

Marius Stoica
monitor schi

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.