Cum sa faci la ski cristiane

0

Daca am ajuns pana aici este timpul sa invatam mai mult. Acum incepem sa punem accentul pe tehnicile de executare a cristianelor, care dupa cate veti vedea sunt de mai multe feluri si sufera schimbari in executie in functie de terenul ales.

Cristiania cu departare – Din coborare oblica cu schiurile apropiate se departeaza un schiu. În timpul acestei departari se lasa greutatea pe schiul din vale urmata imediat de împingere energica si transfer de greutate, procesul propriu zis de ocolire se efectueaza în continuare ca la stemcristiania de pe schiul din vale. Bustul se rasuceste intr-o miscare de pregatire a virajului. În continuare transferul de greutate este insotit de alaturarea schiului, care a efectuat deschiderea, de celalalt si amandoua cozile sunt împinse lateral în afara virajului. Aceasta miscare insotita de strecurarea înainte a schiului interior virajului.

Cristiania cu rotatie – Este o schimbare de directie – un tip de viraj care în faza de declansare se realizeaza prin rotatie, se foloseste în general în zapada mare. Extensia este moderata si combinata cu o tendinta de avantare. Faza de conducere se face prin doua procedee care dau doua tipuri de cristianii. La primul tip miscarea de rotatie, dupa linia de panta se termina cu o miscare de contrarotatie a trunchiului si împingerea genunchilor înainte si spre deal. La al doilea tip impulsul se blocheaza cand se ajunge la linia de panta. La cristiania cu rotatie se poate adauga, ca element de franare inaintea virajului, un contraderapaj care ajuta in faza de declansare a virajului. Nu trebuie sa se faca pauze dupa blocarea derapajului.

Cristiania cu anticipare – Anticiparea este o rotatie lansata a corpului spre vale în momentul declansarii virajului, care inlesneste si antreneaza pivotarea schiurilor în ocolire pe aceeasi directie prin crearea unui moment initial de descarcare, urmat imediat de o încarcare progresiva a schiurilor care asigura contactul lor permanent cu zapada si controlul curbei virajului. Din coborare oblica se deplaseaza lateral si înainte bastonul pentru a fi infipt. Bataia cu schiurile pe plat legata de extensia corpului înainte si spre vale vor produce o basculare anticipand virajul. Schiurile se încarca progresiv pe munchile interioare virajului. Trunchiul este în usoara arcuire si bratul exterior este avansat în raport cu celalalt anticipand si el o rotatie spre vale si înainte. Se practica pe partii usoare fiind elegant dar dificil de realizat datorita faptului ca schiurile se afla aproape pe plat pe toata durata virajului. Simtul zapezii este acela care determina cantarea schiurilor si rotirea corpului numai cat este necesar pentru realizarea curbei dorite.

Cristiania cu absorbtie pasiva – Se foloseste pe partii accidentate, cu hopuri. La trecerea peste hop picioarele au rol de arcuri – amortizoare. Miscarea este contrara celei ce se face la cristiania cu departare. Se merge în pozitie relativ înalta cu schiurile egal încarcate. Descarcarea si orientarea schiurilor se face în momentul ajungerii pe coama hopului. în acest moment genunchii sunt îndoiti fiind aruncati spre piept si catre hop. Bastonul interior virajului este înfipt lateral la nivelul legaturii din spate, efectuandu-se un sprijin puternic si prelungit în el. Urmeaza o intindere activa a picioarelor însotita de împingerea înainte si rotita (de pivotare), concomitent cu punerea schiurilor pe muchii pentru conducerea virajului. Balansul pe verticala este redus si limitat la nivelul trenului inferior în timp ce bustul se mentine flexat si orientat spre panta. Se adopta o pozitie de recul.

Serpuirea – Este o înlantuire de cristianii aproape de linia pantei cu o cantare accentuata. Flexia si extensia sunt fara pauze si cu amplitudine mica. Extensia începe repede si se termina încet, iar flexia invers. Cantarea se datoreaza miscarii înainte si spre deal a genunchilor. Bastonarea este ritmica. Controlul vitezei se face prin intensificarea cantarii si nu prin derapaje laterale. Trunchiul ramane orientat pe directia de înaintare, jocul
soldurilor avand o mare importanta.

Cristianele sunt elemente foarte frumoase dar si complicate in acelasi timp. Pentru a avea rezultate bune exersarea este foarta importanta.

Succes,
Marius Stoica

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.